OVER PALLIETER

 

Pallieter, een boek geschreven door Felix Timmermans en gepubliceerd in 1916, vertelt het verhaal van het personage Pallieter, een arme boer uit de Vlaamse Ardennen. Het boek is vaak gelezen als een allegorie van de strijd van de Vlaamse bevolking voor hun taal en cultuur en wordt gezien als een klassieker binnen de Vlaamse literatuur.

Lier heeft een sterke band met het boek Pallieter. Er zijn verschillende monumenten en gedenktekens in Lier die verbonden zijn met het boek, zoals een standbeeld van Pallieter zelf en een museum dat zich richt op de geschiedenis van de stad en haar verbinding met het boek.

 

Pallieter zelf is de titelpersonage van het boek, een arme boer uit de Vlaamse Ardennen, die opgroeit in een arm gezin en leert om te gaan met de harde werkelijkheid van het leven. Hij wordt geconfronteerd met armoede, onrechtvaardigheid en ongelijkheid, maar ondanks deze tegenslagen blijft hij een optimistische en levenslustige jongen. Pallieter streeft naar persoonlijke vrijheid en gelijkheid.

Boek nu je tickets voor ons VC!

Er zijn een aantal parallellen die kunnen worden getrokken tussen Junior Chamber International (JCI) en Pallieter.

Een aantal voorbeelden:

1. Persoonlijke ontwikkeling: Zoals Pallieter strijdt voor persoonlijke vrijheid en gelijkheid, zo richt JCI zich op de ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden. Dit wordt bereikt door het aanbieden van trainingen en workshops die gericht zijn op persoonlijke groei en het opbouwen van zelfvertrouwen. “Learning by doing” is niet voor niets één van de slogans die binnen JCI een leuze geworden is.

Van welke achtergrond je ook komt, JCI is een veilige omgeving waar jong ondernemingsgezinde leden zich laagdrempelig kunnen ontwikkelen, omringt door ervaringsdeskundigen die hen steeds bijstaan met advies.

2. Betere toekomst voor de lokale gemeenschap: Zoals Pallieter zich inzet voor de verbetering van de levensomstandigheden van zijn medeburgers, zo wil JCI een betere toekomst voor de lokale gemeenschap helpen creëren door het organiseren van projecten en activiteiten gericht op de groei en ontwikkeling van de gemeenschap.

 

3. Actie en verandering: Zoals Pallieter in het boek strijdt voor verandering en vrijheid, zo wil JCI jonge mensen aanzetten tot actie en verandering. Dit wordt gedaan door het aanbieden van programma’s en activiteiten die gericht zijn op sociale verantwoordelijkheid en het aanmoedigen van leden om actie te ondernemen voor het welzijn van de gemeenschap en zichzelf.

Zoals je reeds kan lezen heeft JCI Lier tal van raakvlakken met Pallieter. Pallieter was een eigenwijs man met tal van dromen die het heft in eigen handen nam en deze trachtte te verwezenlijken.

De rode draad doorheen het congres zal dan ook de slogan “Droom – Onderneem – Geniet” zijn.Waarbij er nadruk zal worden gelegd op het dromen door visionair ondernemerschap, visionaire sprekers, lokaal ondernemerschap en het ontdekken van wat de Stad Lier te bieden heeft op cultureel vlak.